Vanlige fallgruver for bildebruk i markedsføring
Dato publisert:
Bilder er et av de sterkeste virkemidlene du har når det kommer til markedsføring. 65% av senior markedsførere mener bildebruk er hjørnesteinen i hvordan markedsføring blir kommunisert.
Men det er noen fallgruver du må være oppmerksom på, slik at bildene du bruker ikke jobber mot sin hensikt.
Vekke feil følelse til feil tid
Bilder er et utrolig sterkt verktøy for å vekke følelser, men du er avhengig av at du klarer å skape riktig følelse til riktig tid.
Bildet over er fra en Burger King-reklame hvor intensjonen var å vise at Burger King ikke bruker konserveringsmidler i maten. Men når hovedmålet til Burger King er å selge mat, kan vi stille oss spørsmålet om dette bildet skaper de riktige følelsene. Føler du deg sulten, eller får du lyst til å spise en burger av å se på dette bildet?
Men hvis du klarer å spille på riktig følelse til riktig tidspunkt, kan bilder ofte si mer enn tusen ord. Da kan du skape ikoniske reklamer som har den effekten du ønsker, og som blir husket lenge etter at kampanjen er ferdig.
Ta for eksempel denne kjente reklamen fra Statens Vegvesen:
Her brukes enkle svart-hvitt bilder til å ikke bare fortelle deg at du må ha på bilbelte, men de minner deg også på hvorfor det er viktig at du tar på bilbelte. Dette blir effektivt kommunisert på måten bildene er satt sammen på. Dette var spesielt viktig i denne sammenhengen siden annonsene ble plassert ut langs veiene slik at du så dem mens du kjørte i bilen din.
Tenk over hvilke følelser du tror du skaper med bildene dine, og test teorier du har slik at du kan få en bekreftelse på at bildene fungerer slik du vil.
Generelle bilder som ikke skiller seg ut
Altfor mange bedrifter tør ikke å skille seg ut i mengden. De lener seg på den samme stilen som alle andre i samme bransje bruker. Et typisk eksempel på dette er bilreklame:
Mange av bildene som brukes for å reklamere for forskjellige bilmerker og -modeller ser så utrolig like ut at det er vanskelig å huske forskjellen mellom de forskjellige merkevarene.
Meningen bak en reklame er å få folk til å huske merkevaren din, og aller helst snakke om den til andre også. Hvis dere ser helt like ut som konkurrentene deres, kan det være at du gir konkurrentene dine mer penger i kassen når du annonserer.
Du må tørre å være kreativ; spill på humor, gjøre noe som er ut av boksen og spennende, noe som får folk til å stoppe i feeden.
Se for eksempel på Volkswagen sin reklame her om funksjonen “Park Assist”:
Denne reklamen er enkel å huske, gøy å tolke, og den skiller seg ut fra konkurrentene til Volkswagen. Denne typen bilder får også lettere god spredning i sosiale medier uten at du må betale for det, eller for en lavere kostnad. Da når du en enda større andel av potensielle kunder uten å sprenge markedsbudsjettet ditt.
Gjør du det samme som dine konkurrenter? Har du gjort en analyse av hva konkurrentene dine gjør og sammenlignet det med deg selv?
Lite eller ingen tidsbruk på produksjon
En virkelig stor fallgruve er å bruke lite eller ingen tid på å produsere dine egne bilder. Da ender du ofte opp med dårlige bilder, eller generiske stockbilder. Folk dømmer deg utrolig raskt. Bedriften din har i snitt ikke mer enn 7 sekunder på å vinne over en potensiell kunde. Hvis du ikke ser ut til å levere høy nok kvalitet, vil potensielle kunder assosiere deg med dårlig kvalitet og ikke ta deg seriøst.
Da kan de potensielt gå videre til en konkurrent.
Du kan se dette veldig tydelig i nettbutikker. 87% sier at gode produktbilder er nødvendig for en god kjøpsopplevelse på nett. Hvis du vil at folk skal kjøpe noe fra nettbutikken din må du gi dem nok informasjon til å være komfortable med å ta den avgjørelsen. Det gjelder i aller høyeste grad også visuell informasjon.
Når du produserer bildematerialet selv får du bilder som er unike for bedriften din, skreddersydd etter et visuelt språk som passer merkevaren. På få sekunder vil du da kunne kommunisere hva som er unikt med det du tilbyr, noe du ikke får mulighet til når du bruker stockbilder.
Her har du flere grunner til at du må ha RETT bilder i markedsføringen din >>>
Ukritisk bruk av stockbilder
Shutterstock er en av de største bildebankene i verden
En bildebank er et utrolig bra verktøy når det kommer til å finne høykvalitetsbilder raskt og rimelig. Men det er derimot tre store fallgruver involvert i å bruke stockbilder. Den første, og mest åpenbare, er at du ikke er den eneste som kan bruke dette bildet. Sannsynligheten er stor for at noen andre i samme bransje som deg også kan ta i bruk dette bildet. Det kan for eksempel bety at hvis en kunde har en dårlig opplevelse med en bedrift som bruker det samme bilde som deg, kan denne negative følelsen bli overført til din bedrift.
Den andre fallgruven er vanskeligere å sette fingeren på. Har du noen gang vært inn på en nettside og følt at alle bildene er “falske” eller ikke passer inn? Denne følelsen får du når bildene og nettsiden ikke snakker samme språk. Dette kan være alt fra modeller med “six-pack” når du skal selge ERP-systemer, eller feil type kontorlandskap i bakgrunnen. Folk opplever fort en tydelig en dissonans mellom stockbilder og det du faktisk prøver å selge.
Den siste og tredje fallgruven med å bruke stockbilder er at når du bruker mange stockbilder, jobber de ikke nødvendigvis sammen. Selv om du har en liten nettside, kan det fortsatt være du bruker mange bilder. Folk legger fort merke til når forskjellige bilder er lagd i forskjellig stil, med ulik fargebruk, uttrykk og innhold. Da spiller ikke bildene på lag, og den potensielle kunden får et rotete inntrykk av merkevaren din.
Å tvinge stockbilder til å spille på lag er ikke lett, derfor er det ofte mer effektivt å produsere bildemateriale selv.
Bruker du mye stockbilder i din markedsføring? Eller produserer dere alt bildemateriale selv?
Kun produkter i bildene, ingen folk
Bedrifter er ofte mest opptatt av å vise frem produktene sine. De glemmer hva som gjør at kundene deres identifiserer seg med behovet for de produktene. Det er mennesker. Og enda bedre, mennesker i relasjon til andre mennesker.
Med en gang du ser et ansiktsbilde av noen som ser mot deg, er det noe som får oss til å se tilbake. Vi stanser, og bruker oppmerksomheten vår for å se hva innlegget handler om. Det er det gjort flere undersøkelser på, blant annet i sosiale medier hvor resultatene tydelig viser at folk engasjerer seg mer i bildemateriale med mennesker.
Få flere tips til hvordan du kan skille deg ut i sosiale medier her >>>
Har du kun produktbilder med hvit bakgrunn i nettbutikken din? Eller har du også lagt inn miljøbilder, og bilder av mennesker som bruker produktene dine?
En god kampanje avgjøres på kreativene
Undersøkelser er slående. 75% av resultatene til en kampanje avgjøres på kreativene. Hvis du jobber med gode kreativer, hvor det er en rød tråd tilbake til hvem merkevaren din ønsker å være, vil du få mye mer effektiv annonsering enn andre. Så ikke vær redd for disse fallgruvene, men sørg for at du har et aktivt forhold til hvilke bilder du bruker til hvilket tidspunkt, og kjemp for at dere skal lage deres eget, unike bildemateriale.
Trenger du hjelp med å skape egne bilder og en rød tråd for merkevaren din? Ta et uforpliktende møte med oss for å finne ut hva vi kan bidra med i den prosessen!
Kilder: OnInteractive