Forside / Blogg / Naken på Facebook

Naken på Facebook

Dato publisert:

09.03.11

Har du tenkt å legge ut nakenbilde av kona på Facebook? Prøv å la være, for Facebook liker det ikke, og det kan koste deg profilen din. Selv oljemalerier av nakne mennesker blir for mye, og dette frustrerer mange. Men er dette bare latterlig amerikansk prippenhet, eller gjør Facebook det eneste rette?

Bergens Tidende skrev 3. mars om ”Facebook-bildene du ikke får se”, basert på en artikkel om ”Facebooks pornopatrulje” i avisen Berlinske.dk. Tema er sensur på Facebook. Malerier, skulpturer, og bilder blir ikke vist, fordi de avbilder ting som ammende kvinner, brystvorter, eller gjerne litt for mye hud.

Her nevner de for eksempel et maleri av Tao Sirui, fra Galleri Beck-Fischer, som fungerer meget godt som eksempel for å støtte opp under de meningene som blir kommunisert i artiklene. Nemlig at denne sensuren er gammeldags og forkastelig.

Rw72hk


Vi i Synlighet har selvfølgelig gjort oss en del erfaringer med dette allerede. Man må trå varsomt, og når produktet handler om kropp, skal det godt gjøres å finne et relevant men ”akseptabelt” bilde. Vi forholder oss i hovedsak til artikkel 4 og 5 i Facebooks retningslinjer for annonsering. Her står det kort fortalt at:


  • Bildet skal ha direkte sammenheng med produktet eller tjenesten som tilbys.
  • Bildet skal ikke bruke politikk, sex eller andre sensitive temaer til irrelevante kommersielle formål.
  • Svært eksplisitte eller provoserende bilder, eller bilder som viser for mye nakenhet, er ikke tillatt.
  • Bilder som enten degraderer eller idealiserer bestemte helsetilstander eller kroppstyper er ikke tillatt.

Mye av dette er personlige vurderinger. For mye nakenhet for en, kan være fullstendig normalt for en annen. Også hvilke temaer som er sensitive kan diskuteres. Og hva skal til før en degraderer eller idealiserer kroppstyper eller helsetilstander?

Facebook bruker såkalt ”x-ing” av annonser, bilder og tekst som grunnlag for å vurdere om noe er støtende. Når du for eksempel ser en annonse du ikke liker, kan du klikke på X i hjørnet og fortelle hva du ikke liker med denne. Om nok brukere klikker X, vil Facebook se på saken og foreta en vurdering.

Julen 2009 ble en av våre egne annonser sensurert, basert på nettopp x-ing. Denne gangen var det maleriet ”Eve’s Glory” hos kunstbutikken Smartwall.no som var for støtende for kvinner over 50. Konsekvensen var at annonsen ikke lenger ble godkjent for aldersgruppen 50+.

6r7zx1


Latterlig? Forkastelig? Kanskje. Men på en annen side er dette noe Facebook gjorde, fordi såpass mange av brukerne følte ubehag da de så dette bildet.

Spesielt var også at Eve's Glory annonsen var utrolig populær hos denne målgruppen, med fem ganger høyere respons enn det som er vanlig på Facebook. Det var absolutt mange som likte det de så, men Facebook valgte å høre på de som reagerte negativt.

Personlig har jeg absolutt ingen problemer med en naken kropp, men jeg føler ikke at Facebook sine retningslinjer nødvendigvis bør følge min, og så mange andres, generelt avslappede holdning til nakenhet i kunst, bilder, eller i dagliglivet for den saks skyld.

Facebook ønsker å være tilgjengelig for alle. De har besluttet å begrense mulighetene til å ”vise alt”, nettopp på grunn av brukernes egen feedback. De måtte sette en grense, og den ble da for eksempel at brystvorter ikke er tillatt. Klart dette kan føre til latterlig sensur i noen tilfeller, men med det volumet Facebook behandler, kan de vanskelig vurdere hvert enkelt tilfelle.

Internett er fullt av nakenhet, og det krever lite innsats å oppsøke dette. Om det er nakne kropper du vil titte på, er det mer enn nok å velge mellom. Er det derfor virkelig så farlig om Facebook har bestemt at siden er et sted uten nakenhet?

Vil Facebook sitt fanatiske forsøk på å inkludere alle og kun være positive, føre til at nettstedet blir ett sted der ingen kan være seg selv, ingen kan provoseres eller fornærmes, og dermed ingenting viktig lenger kan omtales? Og hvilke konsekvenser vil dette da ha for nettstedet?

Og burde Facebook kanskje iverksette egne retningslinjer for Europa, så vi ikke blir likestilt med USA og deres angst for kropp og språkbruk?