Forside / Blogg / Min 13-åring på Facebook

Min 13-åring på Facebook

Dato publisert:

28.02.11

Ungdom bruker mye tid på internett og, hvis jeg går ut fra min egen 13årige datter, brukes mesteparten av den tiden på Facebook. Googler jeg ”Facebook og ungdom”, så skorter det ikke på advarsler. Mange av disse er sikkert reelle, spesielt med tanke på mobbing, et tema som krever og fortjener mer oppmerksomhet enn jeg kan gi det nå. Til tross for farene der ute, sitter tenåringer i hele verden og poster bilder, kommenterer og chatter i vei. Å holde min datter vekk fra internett og Facebook er en tapt kamp, så i stedet velger jeg å konsentrere meg om hva hun gjør når hun er på nett.

HVA SKJER A’?


Et raskt søk viser at det i dag er 848 640 registrerte personer på Facebook i Norge under 18 år. Elisabeth Staksrud, forsker ved institutt for medier og kommunikasjon ved UiO, har gjort en undersøkelse som viser at 1 av 4 barn mellom 9-12 er på Facebook. http://www.slideshare.net/SaferInternetForum/eu-kids-online-results-on-sns-elisabeth-staksrud
Ved første øyekast er det lett å si at dagens tenåringers databruk har gjort dem til usosiale sofagriser, men en hvilken som helst ettermiddag er minst 10 av min datters Facebookvenner pålogget og det hamres i vei på tastaturet, for Facebook er blitt ungdommens chattekanal nr 1! Facebook er det første hun logger inn på når hun kommer hjem fra skolen og det siste hun logger ut av før hun legger seg. Som mor synes jeg ofte at det kan bli litt mye, men forsøk på begrensninger har ført til sterke protester. For uten Facebook blir det vanskelig å gjøre avtaler, flørte og diskutere med nære og fjerne venner utenom skoletiden. Med andre ord; uten Facebook har det blitt vanskelig å gjøre normal tenåringsaktiviteter.
Veggmeldingene på Facebook hos min datter og hennes venner er interne og fremstår som tomt “babbel” for utenforstående, men det den eldre garden må forstå er at det ikke er snakk om en helt ny form for kommunikasjon. Dette er kun den private samtalen fjernet fra RL (Real Life) og over til et medium som for dagens tenåringer er like mye en del av RL som F2F (face to face).

FACEBOOK SOM SOSIAL PLATTFORM


Som tidligere nevnt chattes det mye på Facebook. Ellers deler hun bilder av både seg selv og venner. Gjerne med forskjellige antrekk, hvor målet er å få kommentarer som «så søt du er», «du ser kjempepen ut» ”<3<3<3” osv, jo flere kommentarer, jo mer populær fremstår du. Vennskap bekreftes blant annet ved å legge ut info på veggen om hvem man er sammen med og hva man gjør, samt tagge hverandre i bilder lik de du finner på http://www.tagmypals.com



En annen måte å bekrefte vennskap på er å skape seg en Facebookfamilie. På min datters side kan jeg lese at bestevenninnen er hennes mor, samt at hun har fått 13 nye søstre! Slik skiller man ut bestevenner fra opptil hundrevis av mer eller mindre bekjente. Tanken bak er: ”Se, jeg har hundrevis av venner, men dette er mine bestevenner”
Kort sagt; Facebook er en arena for å bekrefte og styrke vennskapsbånd og opprettholde kontakten med bekjente. Det i seg selv er jo ikke noe nytt, det er arenaen og antallet venner du kan nå (og som kan nå deg) som er ny. Facebook som sosial arena er svært transperent. Det er svært tydelig å se hvor mange venner du har, hvor mange som skriver på bloggen din og tagger deg i bilder. Mao hvor populær du er.
Det finnes hundrevis av applikasjoner på Facebook som en kan benytte for å øke oppmerksomheten og besøk til siden din. Besøk på min datter og hennes venner sin vegg viser at de mest populære applikasjonene er de som er med på å forsterke disse vennskapsbåndene:



Vil man trekke oppmerksomhet til siden sin og ikke finner på noe nytt å si i statusfeltet, finnes applikasjoner som generer statuser for deg. Phrases er en brukerskapt applikasjon med 5,174 195 fans!


En annen svært populære applikasjoner er http://apps.facebook.com/likebubble/. Det finnes også andre slike sider. Det er snakk om sider med hvor brukerne laster opp egne sitater og meninger, og stemmer på andres.


Hva vil fremtiden bringe?


Så hvilke konklusjoner kan man trekke fra å snoke rundt på min datters Facebookside (utenom at flere av hennes venner ville sikkert tjent på å kun ha sin profil tilgjengelig for venner)?
Facebook er nok kommet for å bli en god stund til. Det vil aldri erstatte ”den gode samtalen”, men Facebook gjør det så enkelt å holde kontakten med løse forbindelser, at det nærmest blir et krav. Plutselig er det ikke så absurd å gratulere noen du ikke har sett på 15 år med dagen. Det er blitt frekt å la være!
Ungdommen nå til dags kommuniserer rett og slett mer, og med flere, enn vi gjorde på samme alder. Dette er noe vi må forholde oss til, både som foreldre og markedsførere, enten vi vil eller ikke.