Forside / Blogg / Lokalisasjon + Digitalt innhold = Sant!

Lokalisasjon + Digitalt innhold = Sant!

Dato publisert:

07.05.10

I går ettermiddag fikk jeg under de Nordiske Mediedager en påminnelse på at lokalisasjon blir stadig viktigere for å distribuere digitalt innhold. Da jeg våknet i dag var det første jeg leste at Facebook sin lokalisasjonstjeneste er rett rundt hjørnet. Tenk deg at brukere av din tjeneste kan legge igjen kommentarer som kun går ut til de som befinner seg i nærheten, eller at du som annonsør kan sende ut budskapene kun til mennesker innenfor en radius på 500 meter. I det følgende vil jeg dele mine høydepunkter fra #NMD10 og gjennom det forklare hvorfor denne utviklingen av Facebook kan bli meget interessant for de aller fleste av oss.

I forbindelse med at undertegnede deltok som foredragsholder på Nordiske Mediedagers ungdomskonferanse der jeg snakket om hvordan vi bruker facebook og deltok i en paneldebatt om delingskulturen (lenke til bilder) fikk jeg mulighet til å høre Eirik Solheim og Jeff Jarvis fra hovedkonferansen.
To foredrag som gikk etter hverandre og utfylte hverandre godt. Mens Solheim hadde stram regi, bulletpoints og enkle budskap hadde Jarvis abstrakt tilnærming (han er tross alt professor ved City University of New York).
Solheim viste til at innhold men mest av alt brukervennlighet er blant de viktigste faktorer for at nye produkter og tjenester lykkes i markedet. Han tilbød en enkel sjekkliste for å vurdere om noe ville slå ann eller ikke:


  • Ingeniørene må få ting til å virke
  • Det må svare seg økonomisk for kunden
  • Man trenger markedsføring til å spre budskapet
  • Det må være brukervennlig og tilgjengelig

Med bakgrunn i disse kriteriene forklarte han også hvorfor Apples nye iPad ville bli det nye store.


Eirik Solheim. Foto: Eirik Helland Urke -


(Masterstudent Ida Aalen har forøvrig et referat her.)

Jeff Jarvis på den annen side var opptatt av ”the link-ecconomy” og at man måtte skape engasjement for å lykkes i den nye mediehverdagen. Man trenger ikke lage alt innhold selv, men være den beste tilbyderen av det. Dette er helt på linje med hva Google og Facebook gjør. De lager ikke innhold, de er bare blant de aller beste tilbyderne av relevant innhold til deg og meg. Derfor – for å lykkes trenger man å gjøre sitt eget innhold ”embeddable” – Slik at det enkelt kan spres i så mange arenaer og kanaler som mulig. Informasjon vil flyte fritt. Blant annet med dette i mente dømte Jarvis iPaden nord og ned.

“The iPad gives editors the false security that you can go back to pay for content”

Jarvis mente derfor at den var et naivt forsøk på å ta et skritt tilbake til da man kunne ta betalt for innhold, noe som i praksis vil være umulig. Spørsmålet jeg sitter igjen med er likevel om det ikke nettopp er iPaden som har løst koden på hvordan man kan være den beste tilbyderen av innhold.
Men vel så interessant: Uavhengig av iPaden, så hadde Jarvis selvsagt stor tro på utviklingen av håndholdte enheter som også vet hvor du er. Nettopp derfor blir lokalisasjon stadig viktigere. At vi kan knytte informasjon og budskap opp mot geografisk lokalisasjon blir en vesentlig faktor for all fremtidig informasjonshåndtering.

Jeg tror han er inne på noe. De av oss som vil være best til å få ut relevant informasjon gjennom kombinasjonen av personlige filtre, søkeordsfiltre, og lokalisasjonsfiltre vil ha størst suksess. Blant annet derfor har nettjenester som Gowalla og Foursquare vist oss noe interessant. Her deler mennesker sin posisjon i sanntid. På grunn av lav brukermasse har de så langt hatt begrenset kommersielle verdi. Men når vi nå også ser at Facebook kommer til å levere en funksjon for å dele lokalisasjon blir dette med en gang interessant på en ny måte. Her får vi det i et kjent univers og på en arena der brukermassen allerede er svært stor. Du vil da kunne knytte fansiden til kartet, slik at den popper opp når folk sjekker inn i nærheten. Kommentarer som folk legger igjen kan deles med andre som også er i nærheten. På sikt vil vi også få en ny kraftig dimensjon når vi segmenterer annonser.
Hva tror du om en fremtid der vi også deler informasjon om hvor vi er?

88x31