Forside / Blogg / Intern lenkebygging – Wikipedia-dominans
Skrevet av: Gaute Nordvik

Intern lenkebygging – Wikipedia-dominans

Dato publisert:

08.06.17
Wikipedia Forside CROP FACEBOOK

Oppdatert: jun 16, 2017 @ 08:25

Det er et irriterende faktum at Wikipedia har førsteplassen på en rekke søkeord og -fraser. Jobber du med søkemotoroptimalisering må du stort sett godta at sånn er det bare. Men hvorfor er det sånn?

Det er mange kriterier og signaler som avgjør hvordan Google rangerer ulike sider i søkeresultatene, men vi tørr påstå at hovedgrunnen til Wikipedias dominans ligger i mengden innhold på nettstedet og hvordan de ulike innholdssidene er knyttet sammen.

Hvordan knytter Wikipedia ulike sider sammen


Wikipedia har ingen klar meny- og innholdsstruktur som kan bidra til de gode plasseringene – til det er nettstedet forståelig nok altfor stort. MEN de ulike sidene er knyttet sammen gjennom tekstlenker i innholdet. Denne praksisen er gjennomført for alle innholdssider.

Essensen i den gode rangeringen ligger i relevans. Det å lenke til og få lenker fra annet relevant innhold er et av de viktigste signalene som Google vurderer når den bestemmer om en side er relevant å vise for et søk.

Lenker til annet interessant innhold er også bra for leseren. Det er fort gjort å bli sittende i timesvis på Wikipedia, om du er opptatt av et emne, og bare klikke deg videre og videre til annet innhold som er relevant med tanke på det du først søkte etter.

Les mer om hvordan lenker påvirker rangering her!

Eksempel: Kongehuset


Om du søker etter kong Harald, skulle du tro at kongehusets egen side om kongen vår ville ligge på topp i søkeresultatene. Men, som for mange andre søk, er det Wikipedia som troner øverst.

Google sok kong harald

Kongehuset har andreplassen. Den nettsiden har lite innhold, men lenker i meny til mer informasjon om kong Harald.

Wikipedia har på sin side ganske godt med innhold på siden du kommer til, og de kan gjennom teksten spille på mange flere strenger. De lenker blant annet til en side om Norges første konge, og til en annen som tar for seg det nordtyske fyrstehuset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, som den norske kongefamilien tilhører. Derfra er det bare å klikke seg videre til en nesten uendelig mengde innhold om konger og kongehus.

Alle disse artiklene er knyttet sammen på ulike nivåer gjennom lenker i innholdet.

Er det mulig å vippe Wikipedia av tronen?


Ja, det er absolutt muligheter for å slå Wikipedia i søkeresultatet. For eksempel:

Om du søker etter "Kongens tale", hva leter du da etter?

Filmen Kongens tale, som kom ut i 2010 med Colin Firth i hovedrollen, ble en suksess internasjonalt og vant en rekke Oscar- og andre høyt aktede priser. Det var antagelig en rekke søk etter denne filmtittelen i etterkant av lanseringen her til lands, og Wikipedia var nok lenge på førsteplassen for søk etter Kongens tale.

I senere tid har kong Harald inntatt tronen, eller i alle fall VG.no på vegne av kongen. Med bakgrunn i kongens rørende velkomsttale på hagefesten i Slottsparken, 1. september 2016, lagde VG en egen sak der de gjenga hele talen. Det er denne som nå ligger på 1. plass om du søker på "kongens tale", over Wikipedias artikkel om filmen "Kongens tale".

Google sok kongens tale

Så hvorfor ligger VG for øyeblikket på førsteplass i Google når du søker etter "Kongens tale"?

Vår vurdering:


Relevans forandrer seg over tid. I tiden etter kongens tale i slottsparken, så søkte folk etter et sted hvor talen var gjengitt. Wikipedias artikkel var dermed ikke like tidsaktuell på denne frasen lenger.

I etterkant av lanseringen av filmen Kongens tale, så var Wikipedias artikkel helt relevant. Og den kan fremover igjen ta tilbake førsteplassen når søk etter kongens tale i større grad blir gjort av folk på leit etter informasjon om filmen.