Forside / Blogg / Hva er Programmatic og RTB annonsering (Oppdatert 2017)

Hva er Programmatic og RTB annonsering (Oppdatert 2017)

Dato publisert:

08.05.17
Real time bidding e1435236901177

Programmatic annonsering (programmatisk annonsekjøp) er en mer avansert metode for å annonsere mer effektivt, lønnsomt og med enda bedre målretting. Bruken av programmatic annonsering er nå så utbredt og gir så mange fordeler at det er ingen tvil om at dette er fremtidens måte å annonsere på.

Oppdaterte tall fra Mediebyråforeningen viser at "Programmatisk/nettverk" står for 7.6% av alt reklamekjøp i Norge! Det tallet er enormt stort, og i sterk vekst. Når vi ser på "Programmatisk/nettverk" sin andel av online annonsering så utgjør det hele 23% av hvordan alt online reklamekjøp i Norge. I tiden fremover vil programmatisk kjøp også omfatte de fleste kanaler og først ut er sannsynligvis TV og utendørs hvor det i forskjellige markeder testes og lanseres fortløpende. Det er ikke tilgjenngelig i Norge, enda..

Som med alle nye teknologier og tjenester er det som oftest en del forvirring rundt begreper og uttrykk. Derfor definerer vi i dette blogginnlegget hva programmatisk annonsering er og hvordan det fungerer.

Med programmatisk annonsering menes plattformen og teknologien, mens Real Time Bidding (RTB) er hvordan du i sanntid plasserer annonsene dine og viser deg frem.

Hva er programmatisk annonsering


Programmatic annonsering gir deg muligheten til å kjøpe nesten alle annonseplasseringer i Norge gjennom ett enkelt system. Her får du se hvorfor det er bra for deg som annonsør.

Tidligere valgte du deg ut en eller flere nettsider basert på målgruppen man ønsket å nå. Man fikk gjerne informasjon om målgruppen gjennom spørreundersøkelser og egne data fra nettsidene. På bakgrunn av disse dataene kjøpte annonsørene visninger. Slik er det ikke lenger.

Programmatisk annonsering er alstå hvordan du kjøper bannere med bruk av avanserte plattformer og teknologi. Systemene gir muligheten til å utnytte langt flere variabler slik at annonseringen blir mer effektiv.

Hva er RTB (Real Time Bidding)?


RTB står for Real Time Bidding, som på norsk oversettes til annonsekjøp i sanntid. Det betyr at annonsører byr mot hverandre om å få vise sin annonse til en utvalgt bruker, basert på egendefinerte kriterier.

Dette gjøres ved at annonsører på forhånd bestemmer seg for hvilke kriterier de ønsker, som for eksempel demografi, geografi, analysebasert innsikt, adferd, CRM-data eller søkedata.

Det er i seg selv ikke noe nytt og for betalt søk har det i nesten 15 år vært mulig å benytte seg av disse mekanismene. Nyheten, eller utviklingen, er at det nå finnes en felles plattform for displayannonsering som bruker den samme mekanismene. Og at det hele skjer i sanntid.

Les mer om hvordan du kjøper Programmatic her!

Hvorfor skal du gjøre annonsekjøpene programmatisk?


Det er mange fordeler ved den nye kjøpsprosessen, og stadig flere annonsører velger derfor programmatic annonsering. Fordelene kan deles opp i tre deler:

1. Mer effektivt


Der man i «gamle dager» gjorde direkte avtaler med nettsteder eller medier, er plasseringsjobben nå satt i system. Ved å fjerne den manuelle prosessen med å plassere annonser på enkeltsider har prosessen blitt mye mer effektiv.

De siste årene har man i stor grad kjøpt annonser digitalt gjennom forskjellige nettverk, som for eksempel Google sitt Displaynettverk. Med programmatic annonseringsplattformene så får man tilgang til nesten alle nettsteder og nettverk på ett sted. Fordelene med dette er todelt:

  1. Annonsører trenger ikke forholde seg til flere systemer og innlogginger

  2. Man kan se alle annonsevisningene man kjøper i sammenheng og bedre vurdere hva som fungerer

2. Mer nøyaktig målretting


Istedenfor å kjøpe en egendefinerte målgruppe, så kjøper man nå brukere, eller nærmere bestemt cookies. Det tillater annonsøren å bruke informasjon og innsikt til å definere hvem man ønsker å nå.

Vi beveger oss fra at det er viktig å nå deg på et bestemt nettsted, til at det viktigste er at vi når deg som er i målgruppen vår.

3. Optimalisere på bakgrunn av resultater


En grunntanke innen performance marketing er at det er mulig å optimalisere resultatene underveis i annonseringen, slik at du kan gjøre mer av det som fungerer godt. I «gamle dager» og i annonsenettverkene ble man enige om budsjett og antall visninger, og så krysset man fingrene for at noe skjedde som følge av investeringen. Nå har vi muligheten for å reagere på bakgrunn av resultatene og optimalisere deretter.

Eksempel på programmatisk kjøp


Annonsør A ønsker å kommunisere med brukere som oppfyller noen forhåndsinnstilte kriterier som for eksempel alder, kjønn og søkehistorikk. Annonsør A byr gjennom en auksjon på å få vise sin annonse for en bruker som oppfyller disse kriteriene.

Hvor stor konkurranse det er fra andre annonsører, og hvor mange som byr på å få vise sine bannere, avgjør hvem som vinner og får vist brukeren sitt budskap.

Ettersom dette er en automatisert auksjon, så er det alltid konkurranse om visningen. Eksempelvis kan Annonsør B ønske å vise annonser på samme sted som annonsør A, men dersom budskapet til annonsøren ikke har noen interesse for brukeren, får Annonsør B heller ikke være med i budrunden.

Dette skjer hver gang en bruker går inn på en nettside med annonser. Det handler om å nå de rette menneskene, på det rette stedet, på det rette tidspunktet.

Kostnaden med programmatic annonsekjøp


De fleste plattformer og systemer for programmatic annonsering har en fast lisenskostnad. Kostnaden er normalt en prosentsats av annonsebudsjettet og dekker tilgang til verktøyet. Det lønner seg å betale for et verktøy så lenge det gir deg en større inntekt og avkastning, enn om du ikke hadde brukt verktøyet.

Det er også viktig å ta med hvor mye tid som spares og om det er mulig å jobbe mer effektivt gjennom verktøyet.

Ønsker du å teste programmatic annonsekjøp ta kontakt med Synlighet her.