Forside / Blogg / Hva er Google Pluss -En innføring

Hva er Google Pluss -En innføring

Dato publisert:

11.07.11

Google+, eller bare G+ er gjerne omtalt som Googles svar på Facebook. Ikke så veldig rart, G+ er et nettsamfunn som på mange måter ligner Facebook både i form og utseende. Etter å ha testet dette nye nettverket i litt over en uke gir vi deg i denne og påfølgende bloggpost, den fulle oversikten!

Godt design

Helt kort kan vi si at G+ en god kanal for enkel, effektiv og målrettet interaksjon og samhandling mellom venner, bekjent og andre vi er interessert i. Det er veldig tydelig at Google har ansatt noen gode interaksjonsdesignere siden forrige forsøk. Flere poengterer at Google har lykkes med designet i G+. Mye av nøkkelen til Facebooks suksess har ligget nettopp i det intuitive designet. På mange måter kan man si at Facebook nå endelig har fått en verdig konkurranse. Forhåpentligvis til beste for alle brukere av nettet.



Der du har en newsfeed på Facebook har du en Strøm (stream) på G+. Mens du kan kategorisere vennene dine etter lister på Facebook kan du legge de i sirkler på G+. Blant de tidlige brukerne mener mange at G+ ligner vel så mye eller mer på Twitter enn Facebook. Dette i hovedsak fordi man på G+ ikke har venneforespørsler som på Facebook, men kan følge hvem man vil. Deling gjennom såkalte sirkler (der du har kategorisere ulike typer venner, bekjente, kolleger og kontakter) står sentralt. –Siden jeg ved hver deling må spesifiser hvilke sirkler jeg skal dele en oppdatering med er det ikke så viktig hvem som følger meg. Jeg har likevel full kontroll på hva jeg deler med hvem. Men dette er ikke så veldig ulikt mulighetene Facebook gir oss gjennom lister og grupper, men problemet løses langt mer intuitivt i G+. Det er tydelig at Google prøver å gi oss en bedre versjon av Facebook. Hvorfor dette er viktig for Google er blant annet fordi stadig mer av nettrafikken skjer inne i Facebook, der Goolge har begrenset tilgang, noe som svekker søkeresultatene til Google. Hvor drastisk denne utviklingen er, kan best sees på denne grafen.

Funksjoner

Dersom du ikke allerede er på G+ så be en av dine venner om invitasjon, eller sjekk disse forumene på Facebook og Twitter. Det hevdes også at alle med Google-konto skal kunne få tilgang. Mitt intrykk er at det bare åpnes for et gitt antall nye brukere i intervaller, uavnhenging av hvor mange invitasjoner som er sendt ut. Så om du får laget deg en profil eller ikke avhenger foreløpig også av litt flaks med timingen. Mye tyder på at de vil være allment tilgjengelig innen begynnelsen av august.

Circles – Relevant info til alle

Noe av det første du blir kjent med når du legger til kontakter i G+ er de nevnte sirklene. For at du skal følge noen og få deres oppdateringer må du legge dem til i en eller flere av dine sirkler, så håpe (eller be om) at de enten deler offentlig eller legger deg til i sine sirkler. Siden deling med venner og kjente er hovedkonseptet med G+ så løser dette seg rimelig greit av seg selv. Google har laget noen sirkler for deg allerede som de har kalt “venner”, “familie”, “bekjente”, “følge”. Du kan også lage egne sirkler så som “kolleger”, “jaktlaget” og “Skigjengen”. Sirklene vil du så bruke hver gang du deler noe. Du kan dele med 1 eller flere sirkler, med utvidede sirkler (følgeres følgere), offentlig eller pr epost. Høres mye ut? På grunn av det gode designet er det likevel et veldig enkelt system for at hver enkelt ting du deler, kun deles med de du vil dele det med. Dette betyr også at dersom du har mange som følger deg (lagt deg i en av sine sirkler) men du ikke bryr deg med å følge dem tilbake så kan det, siden de har vist deg interesse, lønne seg å dele enkelte ting i utvidede sirkler eller offentlig. Det store spørsmålet er om vi lærer oss å bruke sirklene "riktig" og hva "riktig er. -Dette er noe jeg skriver mer om i mitt oppfølgingsinlegg.

Hangouts – Videokonferanse mellom flere

En av de mest interessante funksjonene i G+ er de såkalte Hangouts, der man kan ha en videosamtale med optill 10 personer og tilknyttede datamaskiner. Det er lansert som en måte å ha tilfeldige og uformelle samtaler med venner og andre følgere på, ved at man kan starte en hangout, dele den med nettverket og vente til noen kobler seg på. Vi kan lett se at dette bidrar til en yterligere utvisking av skillet mellom online og offline kommunikasjon og kontakt. En annen måte bruke dette på er å dele hangouten det kun med utvalgte, kolleger eller andre man trenger å ha en videosamtale med. Funksjonen vakte stor begeistring på kontoret da vi kjørte en testkonferanse fra tre ulike maskiner og hovedbildet stadig skiftet til den som snakket, mens de andres bilde lå pent nedenfor.



Sparks – oppdag nye ting å dele

Videre har vi Gnister (Sparks) der du kan følge nyheter og informasjon Google fanger opp om ulike temaer. Til en viss grad kan det erstatte RSS, men for min del er dette verktøyet foreløpig for dårlig til at jeg finner særlig nytte i å lagre temabaserte søk der.

Bilder – det nye Picasa

Ellers har G+ billedfunksjon, der bildene dine fra Picasa allerede ligger lagret (om du har det). Her kan du enkelt tagge som i Facebook og ellers dele med de sirklene du ønsker. Mye tyder på at Google kommer til å avslutte Picasa til fordel for G+ og billedfunksjonen der (som vi bla ser omtalt her).

Ellers så er det verdt å nevne at også G+ har notifications, mobilaplikasjoner for smart-telefon og muligheten til å sjekke inn –ganske så likt som på Facebook. Mens de ganske så ulikt Facebook har styrket ditt og mitt personvern ved at vi når som helst kan be om å få våre data slettet.

Starttips: Lag deg en pen lenke til profilsiden din her.

Har du gjort deg erfaringer med G+? - I neste blogginnlegg kommer en grundig gjennomgang av hva jeg tror om utvikligen av G+, hva det betyr for nettet, vår kommunikasjon og problemer jeg ser med funksjonaliteten slik den er i dag.