Forside / Blogg / Slik lager du en søkeordsanalyse - gratis SEO-mal
Skrevet av: Oda Vedlog Kveen

Slik lager du en Søkeordsanalyse + gratis SEO-mal

Dato publisert:

27.08.20
Søkeordsanalyse slik lager du inkl mal

En søkeordsanalyse hjelper deg å få oversikt over hva dine potensielle kunder søker etter når de er på utkikk etter det du tilbyr. Ikke gå glipp av denne trafikken, kun fordi du bruker feil søkefraser på nettsiden din!

Google søk resultat

Startsiden til nettsiden din, er i mange tilfeller et blankt søkefelt i Google. For å sikre at potensielle kunder finner siden din, er en søkeordsanalyse en svært god begynnelse og en viktig del av arbeidet med søkemotoroptimalisering.

Begynn med deg selv

Det er lite vits å rangere høyt i Googles søkeresultat, dersom du ikke tilbyr det brukeren er ute etter. Begynn derfor med deg selv og din bedrift. Hva er dine viktigste tjenester eller produkter?

Et eksempel: 
Det fiktive firmaet Vaktmesteren AS tilbyr tjenestene snømåking, grøftegraving, utleie av container og henting av søppel. Dette er firmaets viktigste inntektskilder og da er det også være disse tjenestene det vies mest oppmerksomhet til i arbeidet med å få en høyere rangering i Google.

Snømåking søkeordsanalyse

Hvilke tjenester tilbyr du? Hva kaller du det? Hva kaller målgruppen din det?

Hvilket innhold har du på nettsiden din?

Skritt to er å ta en titt på selve nettstedet ditt. Hvilke sider har du i dag som landingssider for disse tjenestene? Må det opprettes nye sider? Vaktmesteren AS trenger minimum én landingsside for hver av tjenestene:

  • Snømåking
  • Grøftegraving
  • Utleie av container
  • Henting av søppel

Hvilke søkefraser bruker kundene dine?

Neste steg består i å kartlegge hva dine potensielle kunder søker etter for å finne tjenestene du tilbyr. Bruker folk de samme begrepene som deg for å få hjelp til å måke snø? Eller for å leie en container?

Mange bedrifter faller i stammespråkfellen, ved å bruke eget fagspråk som mannen i gata ikke er kjent med. Bruk ord som målgruppen er kjent med, og ikke la fagterminologi styre innholdsarbeidet. Da risikerer dere å miste mange kunder til konkurrentene.

For å finne frem til hva kundene dine søker etter, finnes det ulike verktøy og fremgangsmåter. Start gjerne med en idémyldring sammen med kolleger og sett deg inn i kundens posisjon, deres utfordringer og behova. Skriv ned alt du kommer på, slik at du kan undersøke søkeordene videre når du går i gang med søkeordsanalysen.

Google Auto Fill kan gi deg en pekepinn på vanlige søk. Start å skrive et ord, så kommer Google med forslagene.

Google søk snømåking eksempel

Hvilke søkeord foreslår Google når du starter å skrive et ord? Dette er ofte vanlige kombinasjoner mange søker etter.

Verktøy for søkeordsanalyse

Etter at du er ferdig med idémyldring, er du klar for selve søkeordsanalysen.

Det finnes hundrevis av verktøy du kan bruke til å for eksempel finne søkevolum for de ulike søkeordene. Noen verktøy finner også forslag til relaterte ord og synonymer. Under beskriver vi en del verktøy du kan bruke helt gratis fra Google.

Verktøy for søkeordsanalysen:

  • Google Analytics og internsøk
  • Google Ads-statistikk
  • Søkeordsplanleggeren
  • Google Søketrender
  • Google Search Console

Internsøk gjennom Google Analytics

Gjennom internsøket på nettsiden din, kan du få innsikt i hva brukerne dine er ute etter. De fleste som bruker internsøket på en nettside, har brukt andre metoder først. Internsøk er ofte siste utvei. I Google Analytics kan du se akkurat hvilke søkefraser kundene dine bruker.

  1. Gå inn i Analytics-kontoen
  2. Klikk på Atferd
  3. Nettstedssøk
  4. Søketermer

Bruk denne statistikken som utgangspunkt for videre research.

Søkefraser og klikk på Ads-annonser

Har du en Ads-konto som du bruker for å annonsere i Google, så kan du finne ut hvilke søkefraser som ble brukt når noen klikket på annonsene dine.

  1. Gå inn i Ads-kontoen
  2. Klikk på søkeord
  3. Søketermer
  4. Sorter på antall klikk for å vise mest brukte søkefraser

Her finner du eksakte søkefraser, som også kan avdekke informasjonsbehov kundene dine har. Kanskje finner du søkefraser som "hvor mye koster snømåking" eller "hva slags søppel kan hentes".

Søkeordsplanleggeren, som du finner inne i Google Ads-kontoen din, er et veldig nyttig verktøy for å finne søkeordene som potensielle kunder bruker. Søkeordsplanleggeren gir deg både innsikt i søkevolum og forslag til andre relevante søkefraser.

Legg inn ett eller flere søkeord i Søkeordsplanleggeren, for eksempel "containerleie". Da viser verktøyet forslag til varianter av søkeordet «containerleie».

Google Søketrender

Et siste verktøy du kan bruke for å velge de riktige søkeordene, er Google Søketrender. Her får du både innsikt i hva den norske befolkningen søker mest på akkurat nå, hva som var populært i fjor, samt muligheten til å sammenligne ett søkeord med et annet.

Ta en titt på verktøyet Google Søketrender her.

Containerutleie antall søk

To nesten like ord, men stor forskjell i antall søk hver måned.

Ved å bruke et verktøy for søkeordsanalyser, finner vi ut at søkefrasen "containerutleie" har hele 1000 søk hver måned i Norge. Søkefrasen «containerleie» har bare 50 søk i måneden. Dette viser at svært små forskjeller i ordlyd kan ha store ulikheter i søkevolum.

Kunstig intelligens som assistent

En annen teknikk som kan spare litt tid er å ta i bruk ChatGPT. Benytt kunstig intelligens til å supplere og rangere søkeordene. Det kan gjøres så enkelt som å spørre om søkeord.

ChatGPT kan også vurdere konkurrenters strategier og SEO-arbeid. For å lykkes med ChatGPT er det viktigste å gi gode prompts (oppdragstekst), og å være så detaljert som mulig for å få det beste resultatet. Chat GPT kan være en hjelpende hånd til det meste.

Ved å korte ned tidsbruken på analysen så kan du begynne å lage godt optimalisert innhold som trekker inn de riktige kundene. 

Les mer om ChatGPT: Hvordan bruke ChatGPT i SEO-arbeid

Valg av nøkkelord

Når søkeord og volum for søkeordene er kartlagt, må du velge ut hvilke søkeord en side skal optimaliseres for. Normalt sett velger man ett hovednøkkelord, for eksempel "containerutleie", for én side. Bruk gjerne synonymer og varianter av ordet som støttende søkeord, dersom det er naturlig, men ikke glem hvilket søkeord du optimaliserer for.

Hovedsøkeordet du velger å bruke som hovednøkkelord, bør brukes flere steder på siden, som i:

  • Tittel
  • Url
  • H1 og H2
  • Ingress
  • Brødtekst
  • Bildetekst (alt. tekst)

Vurdere konkurransen

Driver du en business der konkurransen på nett er stor, kan det være lurt og tenke på alternative søkefraser som er mer spesifikke. Det er som regel vanskelig å få en god rangering for generiske søkefraser.

«Long tail keywords» brukes for å beskrive lengre søkefraser og søkeord som kombineres. Lange og spesifikke søkefraser har som regel mindre konkurranse og oppleves vel så relevante for brukeren.

Dersom det fiktive firmaet Vaktmesteren AS kun leverer tjenester i Bærums-området, kan det være et riktig valg å endre hovednøkkelordet til «containerutleie Bærum». Søkevolumet er betydelig mindre (20 søk i måneden), men de som søker etter dette, er svært relevante å nå.

Har din bedrift en lokal tilstedeværelse? Last ned eboken Lokal markedsføring og SEO for flere tips

Livet etter en søkeordsanalyse

Søkeordsanalysen bør være sentral i arbeidet med SEO fremover, for å øke rangeringen for dine søkeord i Google. Ikke legg den i en skuff og forvent gode resultater! Søkeordsanalysen er selve grunnlaget og strategien for hvilke søkeord du vil rangere for, og du har nå tatt et stort skritt i riktig retning.

Men, for å oppnå gode rangeringer i Google, krever det som regel mer enn optimalisering av en side for et søkeord. Du må vise Google og brukere at du er en autoritet på området ditt. Les mer om innhold og SEO på vår blogg!

En søkeordsanalyse bør heller ikke være noe du gjør én gang. Dette er en innsiktsanalyse som gir utrolig nyttig kunnskap om målgruppens behov og hvilke trender som er på vei opp eller ned i ditt marked. Følger du med på utviklingen av søketrender, kan du bruke innsikten til videreutvikling av dine produkter og tjenester. 

Trenger du hjelp med å få gjort søkeordsanalyse for ditt nettsted? Kontakt et av Nordens ledende SEO-byråer!

Gratis SEO-mal for søkeordsanalyse og nettsidestruktur

Få oversikt over nettsiden din og hvilke søkeord hver side er optimalisert for med denne gratis malen.

Malen vil gi deg oversikt over

  • Kjerneinnhold
  • Hovedsøkeord, støttesøkeord og søkevolum
  • Tittel og metabeskrivelse
  • Søkeordsresearch
Sidestruktur gratis seo mal synlighet
Søkeordsanalyse seo mal synlighet

Fyll ut skjemaet og du får malen tilsendt på epost!