Forside / Blogg / Hold øye med mobilopplevelsen av nettstedet ditt!

Hold øye med mobilopplevelsen av nettstedet ditt!

Dato publisert:

09.03.16
Placeit Synlighet Mobil e1470398888687

Vi besøker sjelden våre egne nettsider, men det er viktig å være bevisst på hvordan brukeren opplever nettstedet fra forskjellige enheter. Slik holder du øye med mobilopplevelsen uten å sjekke nettstedet ditt fra en mobiltelefon!


Snart kommer halvparten av trafikk fra mobil


På mange nettsteder står mobil snart for halvparten av trafikken, og en raskt økende andel av de interaksjonene er faktiske kjøp. Derfor er det en utfordring at vi stort sett sitter foran en stor skjerm når vi jobber med å utvikle og forbedre nettsidene våre. Dette gjør at altfor mange glemmer å holde øye med mobilopplevelsen.

Tidligere var den eneste løsningen å kjøpe et knippe av de vanligste mobiltelefonene, og deretter gå over nettstedet med hver enkelt av dem. Dette er selvfølgelig dyrt og tidkrevende. Nå har det heldigvis blitt enklere. Det finnes en rekke gode og gratis verktøy du kan bruke, på PC eller Mac, for å sjekke mobilopplevelsen av nettstedet ditt.

Med disse verktøyene kan du enkelt gjøre jevnlig sjekk av blant annet:

 • Elementer som menyer, bilder, tekst og knapper.
  • Er de satt opp på en god måte?

 • Kritiske knapper og elementer du vil lede brukerne til.
  • Ligger de synlig på siden?
  • Gjemmes de vekk på bunnen av siden og gir færre konverteringer?

 • Endringer du gjør på nettsiden.
  • Fungerer de?
  • En lang tittel kan fungere på en stor skjerm, men ikke like godt på en liten skjerm.

 • Tekst, knapper og lenker.
  • Er teksten lesbar?
  • Er det mulig å trykke på knapper og linker med fingeren?

 • Skjemaer.
  • Er det klønete å fylle ut skjemaet på mobil? Kanskje du kan forkorte det?


Sjekk nettsiden din med Google Chrome sitt utviklerverktøy


Alle nettlesere har et utviklerverktøy, men det enkleste er å bruke Google Chrome:

 1. Åpne et vindu i nettleseren Google Chrome.
 2. Trykk på F12 eller gå til menyen og velg "Verktøy".
 3. Velg “Utviklerverktøy”.
 4. I vinduet du nå har fått opp, klikk på det lille mobilikonet helt øverst til høyre (eller Control+Shift+M).
 5. Du får nå en meny der du kan velge hvilken mobiltelefon eller hvilket nettbrett du vil se en nettside på.


I tillegg kan du velge hastighet, for eksempel 3G-nett. Musmarkøren blir nå en rund grå flekk som illuderer bruken til en finger. Du kan nå klikke og swipe slik at du kan bruke nettstedet som om du var på en mobil.

Les mer om utviklerverktøyet til Google Chrome her!

Synlighet google dev tools

Se nettsiden din i faktisk størrelse

Går det an å lese og navigere på nettsiden din på en liten, tradisjonell iPhone eller en femtommers Android? Bruk Mobile Phone Emulator eller Browser Stack Responsive for å sjekke. Her får du se sidene dine i riktig skalert størrelse på ulike mobiltelefoner.

De fleste vil bli overrasket over hvor smått alt blir. Dette er ikke noe du trenger å gjøre hver dag, men det er en viktig påminnelse om hvor liten tekst og elementer blir på for eksempel en vanlig iPhone.

Mobilephoneemulator

Mål farten på nettsiden din


At nettsidene dine laster raskt er meget viktig - både for brukere og for hvordan Google rangerer deg i søkemotoren. Derfor er dette noe du bør sjekke jevnlig. Øker nedlastningstiden, bør du ringe utviklerne dine, eller finne ut selv hvorfor det skjer. Du kan teste farten med flere gratisverktøy.

Det ene gratisverktøyet er Google Pagespeed. Her gjør Google en test på siden du vil sjekke og gir den to karakterer – én for fart og én for brukervennlighet. Google gir også råd til hva du trenger å gjøre for å løse problemet.

Google Pagespeed Insight

Du kan også sjekke selv hva det er som senker farten med blant annet utviklerverktøyet i Google Chrome:

 1. Åpne et vindu i nettleseren Google Chrome.
 2. Trykk på F12.
 3. Velg «Network»-fanen.
 4. Last inn URL på nettsiden du vil teste.
 5. Du vil nå få en trappegraf som viser alle filer nettleseren henter og bearbeider. Lange søyler peker ut mulige problemer.
 6. Under grafen står det totaltall for hvor lang tid det tok å laste hele siden. Det røde «Load»-tallet er nærmere det brukerne opplever.


Et annet verktøy er Uptrends som lar deg teste nedlastningsfart fra ulike steder, for eksempel byer i Norge. Ved å sjekke en slik måling får du utelukket feil eller treghetsproblemer med din egen linje.

Nå har du ingen unnskyldninger for ikke å vite hvordan nettstedet ditt oppleves fra mobil. Sjekk nettstedet ditt med en gang!

For flere tips og triks som holder hodet ditt over vannet i en travel, digital hverdag, meld deg på vårt nyhetsbrev og få månedlige oppdateringer!