Forside / Blogg / 4 tips til mye raskere nettsted

4 tips til mye raskere nettsted

Dato publisert:

27.07.17
Hastighet pa nettstedet CROP Klar

Et tregt nettsted kan hindre deg i å få en god plassering i Google-søk, og gi deg færre konverteringer på nettstedet ditt. Her er fire tips til hvordan du kan få mye raskere nettsted!

Hvorfor er hastighet viktig?

Hastighet Pa Nettsted Fast Company

Det er tydelig at hastigheten på nettstedet påvirker bunnlinjen. Både bounce rate og konverteringsrater kan forbedres ved å øke hastigheten på nettstedet.

Hastigheten påvirker rangering i søk


Google har begynt å bruke Mobile First Indexing når de vurderer hvilket nettsted som skal rangere først i søkemotoren. Det betyr at Google først vurderer rangering basert på innholdet og opplevelsen av nettstedet ditt på mobil, deriblant hastigheten til nettstedet. Med andre ord, det er ikke lengre bare desktop som teller i forhold til søkemotoroptimalisering.

Hvordan forbedre hastigheten?


Av erfaring ser vi at det er størrelsen (kb) på siden som har størst effekt på lastetiden, derfor er det gjerne ofte der du kan begynne hvis du prøver å redusere lastetiden på nettstedet ditt. Kanskje ikke så overraskende at det kan ta lengre tid å laste en nettside på 10mb enn en på 500kb. Det som øker størrelsen på en nettside er oftest bilder og video. Her må du vurdere om du egentlig trenger den fancy bakgrunnsvideoen. Er det verdt den økte lastetiden?

Her kommer 4 tips til hvordan du kan få raskere nettsted:

1. Fikse bilder og video på nettstedet


Pass på at bildene behandles før de vises på nettsiden. Du trenger ikke å ha bilder i 5000x3000 piksler om det skal vises som et lite bilde på 150x90 piksler. Et godt oppsatt nettsted vil justere bilder slik at de automatisk omformes til rett størrelse. Hvis ikke - bruk f.eks. Photoshop til å lagre bildet i rett størrelse før du legger det ut på nettstedet.

Bildet under viser et eksempel på lastetiden av bilder. Her skal bildene vises veldig små, men på det nederste bildet mangler automatikken og det bildet som skulle hva vært under 10 kb, er på 2.7 mb. Dermed er lastetiden for dette bildet lang, som vi ser av den lange søylen i oversikten.

Veientilraskerenettsted bildestorrelse

Et skritt videre er å sørge for at nettsiden din viser bildet i mindre størrelser på små skjermer – med andre ord responsiv lasting av bilder. Da kan mobilbrukere laste bilder på for eksempel 20 kb, og brukere på desktop laste bilder på 200kb. Da kan du få en mye bedre brukeropplevelse på begge flater. Raskere lastetid på mobil, og skarpe bilder på desktop.

2. Bruk rett PHP-versjon


Er nettstedet ditt satt opp med Wordpress, eller en annen PHP-basert publiseringsløsning?
Sørg for at du kjører PHP versjon 7. Wordpress er 2-3 ganger raskere med PHP versjon 7 enn PHP versjon 5.6.

Hvis du ikke vet svaret på dette spørsmålet, spør din nettstedsleverandør!

3. Bruk HTTP/2


Undersøk om din serverleverandør tilbyr HTTP/2. Dette vil ytterligere øke farten på nettstedet. Blant annet kan nettstedet da håndtere flere dataforespørsler parallelt. Tidligere var dette begrenset til én av gangen.

Les mer om HTTP/2 her!

Vær oppmerksom på at HTTP/2 i effekt krever at nettstedet ditt ligger på HTTPS (SSL-sertifikat).

4. Bruk en dyrere webserver-leverandør


Har du nettstedet på et rimelig webhotell? Da vil du sannsynligvis få en stor forbedring med å bytte til en litt dyrere løsning. Vi har selv testet dette og gått fra 6-sekunders lastetid til 1-sekunds lastetid.

Hvordan vet du hvor raskt nettstedet ditt er?


Mange bruker Google sitt verktøy Page Speed Insights for å undersøke hastigheten på nettstedet. Vår erfaring er at tipsene til forbedring som du får fra Page Speed Insights sjelden er de viktigste å ta tak i.

Page Speed Insights Hastighet Nettsted

Vi foretrekker å bruke Pingdom hvor du får detaljert oversikt over hvilke elementer som tar tid å laste i tillegg til hvor raskt nettstedet ditt laster.

Pingdom Hastighetelementerpanettsted
Pingdom Hastighet Nettsted

Både for rangering i søk, og for at du skal få mest mulig utav nettstedet ditt, er det altså viktig å tenke på hastigheten. Når til og med små forbedringer kan gjøre nettstedet ditt mer effektivt, er det verdt å bruke noe av tiden din på å finne ut hva du kan gjøre for at nettstedet ditt skal laste så raskt som mulig. De fire tipsene over er et godt sted å begynne.Trenger du hjelp med finne ut hva du trenger å prioritere for å få opp hastigheten på nettstedet ditt? Ta kontakt med våre webanalytikere!