2019: Året for stemmesøk, Store Visits og skreddersydd video
Dato publisert:
Et nytt år har allerede begynt, og framtiden innenfor digital markedsføring banker på døren. 2019 ser ut til å bringe butikk og digital annonsering nærmere sammen, A.I. teknologi blir mer tilgjengelig for alle og Google Home har invadert norske hjem. Har du forberedt deg på hva som potensielt kan bli det store i 2019?
Google Signals øker tilgjengeligheten for Store Visits
I år 2017 steg nettsalget med 13,5%, hvilket svarte til en omsetning på mer enn 21 milliarder kroner. Likevel skjer fortsatt 90% av alle salg i butikk, i følge Google.
Mange av disse salgene starter imidlertid på nett, der forbrukerne gjør research før de tar turen til butikken. Koblingen mellom online aktivitet og salg i butikk har lenge vært en mangelvare for oss som driver med digital markedsføring, og det har ikke vært mulig å vurdere i hvilken grad digitale markedsføringsaktiviteter har ført til salg i butikk.
I løpet av 2018 lanserte Google en ny betaversjon av Store Visits i Google Analytics. Med Store Visits kan Google Analytics-brukere få tilgang til nettopp denne dataen. Det var imidlertid ikke alle som fikk tilgang til Store Visits, da det f.eks. krevde at din bedrift hadde mer enn én fysisk butikk og mottar tusenvis av annonseklikk og synlige visninger.
I slutten av 2018 lanserte Google funksjonen Google Signals, som gjorde Store Visits tilgjengelig for flere bedrifter. Ved å slå på Google Signals i Google Analytics, får du, kort fortalt, rapportering og remarketingfunksjoner på tvers av enheter, som bl.a. gjør det mulig å spore kundereise fra nett til butikk.
Med Google Signals oppdateres en rekke av de eksisterende Google Analytics-funksjonene slik at de samler data fra Google-brukere som har slått på personlig tilpasning av annonser.
Du får altså en langt større datamengde som du kan bruke til å vurdere og optimalisere dine annonseringsaktiviteter samt rapportering.
Dette er noe som flere vil få øynene opp for i løpet av 2019.
Innhold & strukturert data fortsatt nøkkelen til gode rangeringer
For noen år tilbake brakte Google E-A-T på banen i sine retningslinjer for websideinnhold.
E-A-T står for “Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness.”
Det handler om at du må vise din ekspertise gjennom innsiktsfull og troverdig innhold for å øke din konkurransekraft i Google.
1. august 2018 lanserte Google den såkalte Medic Update. Algoritmeoppdateringen hadde negative implikasjoner for flere nettsider i helse og medisinrelatert sektor, mens andre i samme sektor så en positiv utvikling. Innen helse og medisin kan det ha store negative konsekvenser hvis innholdet ikke er til å stole på. Derfor valgte Google å endre deres algoritme slik at de kan luke ut "dårlig" innhold.
På Twitter skrev Google at det ikke var noe man umiddelbart kunne gjøre for å “fikse” eventuelle negative utfall utover å fortsette å lage godt innhold:
Vi har sagt det før - og du vet det kanskje allerede - men bedre å si det en gang for mye enn en gang for lite: Innhold er viktig!
Innhold omfatter selvfølgelig tekst - og selvfølgelig også bilder, video etc. Men strukturering av innholdet på nettsiden din bør også legges til i denne kategorien.
Google har de siste årene utvidet strukturert data og velger i høyere grad å vise ulike snippets i søkeresultatet. Det er også mye som indikerer at nettsider med strukturert data rangerer høyere i søkemotoren enn de uten.
Det er fortsatt et fåtall som jobber aktivt med strukturert data, så her kan det være lønnsomt å gjøre en innsats.
- Alt i alt handler det om å investere i kvalitetsinnhold, mer ytelse og struktur i nettstedet, samt kommunisere med det som faktisk er dine målgrupper, sier Stian Hansen, Head of SEO i Synlighet.
Voice Search vokser - nå også i Norge
Tidligere i år skrev vi at voice search - stemmesøk på norsk - er i full fart på vei inn i Norge. Statistiske beregninger viser at om kort tid vil 50% av alle søk være stemmesøk - på globalt plan.
Som vanlig ligger Norge litt bak utviklingen, men stemmesøk trer langsomt men sikkert inn i hverdagen. Det er tydelig at Google har sett potensialet på det Skandinaviske markedet, der de har satset stort på markedsføring av Google Home i 2018.
Ifølge Forrester, vil andelen av hjem med tilgang til teknologi som understøtter voice search øke eksponentielt de kommende årene.
Med det massive fokuset på stemmesøk, samt økt tilgang til understøttende teknologi, tror vi voice search blir et stort emne i 2019. Spørsmål som “Bør jeg optimalisere nettstedet mitt for stemmesøk” og “Hvordan optimalisere jeg min nettside for stemmesøk” vil uten tvil bli stilt ofte det kommende året
Skreddersy video til kanal
Video er allerede et populært format, og det vil det fortsette å være i flere år fremover. Ifølge Cisco vil 82% av internettrafikken være gjennom video innen 2021.
De siste to årene har det vært relativt få i Norge som deler video, selv om kanaler som for eksempel Facebook har prioritert det skyhøyt i sine algoritmer. Dette mønsteret vil sannsynligvis endre i takt med at flere og flere bedrifter oppdager fordelene ved videoformatet. Når flere hiver seg på denne trenden, blir det viktigere at kvaliteten på videoen er god - spesielt når det kommer til innholdet og oppbyggingen.
Vil du være en av dem som høster fruktene fra videoformatets popularitet - før alle de andre - bør du tar deg god tid til å lage videoinnhold som er tilpasset din målgruppe, og de kanalene du vil dele det på. Finn en god balansegang slik at videoen ikke fremstår som en stylet reklamefilm.
Tilpass videoen til kanalen den skal publiseres på. Både når det gjelder format og oppbygging. Her kan du se store forskjeller i rekkevidde og engasjement hvis du tar seg tiden til å skreddersy video etter hvilken kanal det skal deles i.
A.I.-teknologi og chatbots til alle
Tilbake i 2017 ble chatbot med integrert Artificial Intelligence en trend på Facebook. Chatbots hjelper bedrifter med å svare på Messenger-henvendelser, slik at de kan opprettholde god responstid, spare arbeidstimer, etc. På den tiden var ikke chatbots noe som alle bedrifter kunne ta i bruk. Teknologien har nå utviklet seg i en slik grad, at i dag bør alle bedrifter kunne dra nytte av A.I eller en chatbot.
Det dukker stadig opp nye verktøy som bruker A.I. til å lære av historisk performance-data, med mål om å levere bedre annonser og poster. De hjelper også med å matche profiler bedre på ønsket målgruppe, kundeverdi og predikering. I tillegg ser vi at A.I kan gi bedre innsikt på målgruppe, annonselevering, materiell, etc.
Det er altså ikke tanken at A.I. skal erstatte jobben vår - maskinen bak intelligensen trenger fortsatt variabler slik at den har noe jobbe ut i fra. Men A.I. vil gjøre store deler av arbeidet med digital markedsføring enklere.
I tillegg prater Facebook, Instagram, LinkedIn, Snapchat, etc. mer og mer om nettopp A.I, og de integrerer dette i høyere grad i deres plattformer og annonseringsverktøy.
Dette er noe vi gleder oss til!
---
Digital markedsføring er alltid i bevegelse, og det er alltid utfordrende å spå om fremtiden. En ting er imidlertid garantert - det kommer ikke til å bli kjedelig!
Meld deg på nyhetsbrev og følg oss på Facebook, så holder du deg oppdatert på alt det nye i 2019!