13 Bloggtips for Chess Extreme bloggover
Dato publisert:
Har du en blogg som kunne trengt en skikkelig oppgradering? Vil du ha noen enkle og gode tips for å komme i gang med blogging? Da bør du lese videre.
Chess og Microsoft Norge (MSN) kjører for tiden en konkurranse de har kalt Chess Extreme bloggover. Det er mulig å melde på sin blogg frem til 15. november. Konseptet går ut på å finne frem til den bloggen i Norge som har størst behov for å fikes på. Vinneren får en bloggover til en verdi av 75.000,-.
Vi i Synlighet har vi bidratt med bloggtips, samt at undertegnede skal gi noen gode råd som en del av førstepremien. Her er tipsene våre, som du også kan finne inne på bloggover.chess.no/tips.
1. Finn din personlige stil. Det er mange måter å blogge på. Det er ofte en fordel å legge et personlig preg på bloggen. Klarer du å få bloggen din til å skille seg ut på en positiv måte, slik at leserne kjenner deg igjen på stilen er det en stor fordel. Husk at personlig tone og stil ikke trenge å bety at du må være privat. Det er kun i svært få tilfeller at private utleveringer kan fungere.
2. Ha en klar profil på bloggen din. Bruk to setninger på en sentral plass å fortelle hva bloggen handler om. Husk at det er mange ulike måter å blogge på, både språkform og tema varierer fra blogg til blogg. Det er bra med variasjon men ikke kombiner så mye at leserne dine blir forvirret. Når du skriver, så hold deg stort sett til tema. Relevans for hva du og leserne dine er opptatt av er et viktig stikkord.
3. De aller fleste bloggere gjør det fordi de vil ha lesere. Husk på leserne dine! I alt du gjør med bloggen skal du ta med deg denne tanken: ”Hvorfor er dette interessant for mine lesere?” –Dersom du ikke kan svare på det spørsmålet bør du endre innlegget ditt eller la være å publisere. Du bør alltid prøve å tilfør noe mer enn hva andre har sagt før om det du skriver om. Det gir leserne dine merverdi. Prøv å tenk at leseren skal sitte igjen med følelsen av å ha brukt tiden sin fornuftig ved å lese bloggen din. Fokuser på kvalitet.
4. Publiser regelmessig. Dette kan være daglig, ukentlig eller månedlig. Dette er ikke en regel som må følges slavisk men bør brukes for å gi lesere en viss forutsigbarhet. Det viktigste er fortsatt gode og relevante innlegg, så sørg for at du faktisk har noe som er verdt å formidle. Husk også at faste dager, eller tider for blogging hjelper deg til å få bloggen inn i arbeidsrutinene dine.
5. Bruk lenking aktivt i teksten. Lenker er limet som holder nettet sammen. Bruk de som direkte henvisninger til ting du snakker om, for å underbygge påstander, samt hjelpe interesserte lesere videre til dine kilder og de områder du selv ønsker å lede leseren.
6. Les og kommenter hos andre. Finn andre blogger om de tema som interesserer deg. Dersom du syns de er jevnt gode, så lenk til disse fra bloggen din. Husk også å legge igjen kommentar som er spesielt interessante. Dette leder trafikk tilbake til din blogg. I andre tilfeller kan andres blogging være utgangspunkt for en egen post. Lenk selvsagt tilbake og legg igjen en kommentar om at du har blogget. Slik driver du debatt og trafikk.
7. Bruk Facebook, Twitter og andre nettarenaer der du er aktiv til å dele info om bloggen. Delta i de debatter du finner relevant uansett hvor det er og trekk frem relevansen til egne blogginnlegg når det er naturlig.
8. Bruk bloggportaler som www.bloggurat.net, www.blogglisten.no og www.twingly.com. Disse er med på å indeksere din blogg slik at andre lettere finner frem til deg.
9. Korte innlegg, punktlister, deloverskrifter, bilder, videoer og presentasjoner bryter opp og gjør blogginnleggene dine mer spennende. Ikke overbruk disse elementene, men bruk det eksempelvis når du har et godt og relevant bilde.
10. Bruk et tydelig, beskrivende og lett gjenkjennelig navn på bloggen din. Gjør det samme med url-en og andre arenaer du oppretter i direkte tilknytting til bloggen (eksempelvis twitterprofil og/eller facebookside). Det er lurt å fremstå enhetlig i flere kanaler.
11. Bruk Google Analytics aktivt. Dette gir deg god informasjon om hvilke innlegg som leses mest, når folk leser, hvor lenge de er på bloggen din, hvilke sider de kommer fra, hvilke søkeord de har brukt for å finne bloggen din med mer. Alt dette forteller deg verdifull informasjon om hvordan du bør utvikle bloggingen din.
12. Engasjer – Still spørsmål til leserne dine og inviter de med på utforskning av de temaer du tar opp. Du må selvsagt også delta i kommentarfeltet på egen blogg. Vær sjenerøs med de som har tatt seg tid til å kommentere hos deg.
13. Ingen regel uten unntak. For eksempel må du gripe muligheter som byr seg, når de byr seg (og ikke vente til fredag fordi det er bloggedagen din). Blogginnlegg er ofte ferskvare. Vil du delta som en autoritet på ditt fagfelt er det ofte viktig å være tidlig ute med en kommentar. Bloggen er en fantastisk mulighet til å delta i det offentlige ordskiftet.
Vi kan også anbefale å ta en titt på disse 7 tipsene fra Ove Dalen, mannen bak den glimrende boka ”Effektiv nettskriving”.
Da skulle du være klar til å blogge bedre. Eller har du flere spørsmål rundt blogging og hvordan komme godt i gang?
Har du noen gode råd fra egen erfaring du vil dele? Hva ville du vektlagt om du skulle gitt råd til vinneren av bloggover-konkurransen? kom gjerne med spørsmål eller innspill i kommentarfeltet.